De VWO 6 BSM leerlingen moeten aan het einde van hun BSM-programma een wetenschappelijk onderzoek doen. De sectie LO heeft al jaren een samenwerking met de opleiding biometrie op Zuyd Hogeschool. Daar voeren de leerlingen in een aantal weken deze opdracht uit onder begeleiding van docenten van de opleiding biometrie en vanzelfsprekend de BSM docent.
Tijdens de eerste bijeenkomst worden de verschillende opdrachten uitgelegd en hoe deze periode er uit ziet, vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze voeren de opdrachten uit in groepjes en moeten nadenken en opzoeken hoe ze de verschillende testen en testsituaties moeten inrichten. Daar moeten ze zelf de opdracht bij formuleren en een onderzoeksopdracht. Na een aantal weken zelf ontwikkelen, nadenken en testen/beoordelen, in samenspraak met de docent, wordt uiteindelijk groen licht gegeven voor de volgende fase. Dan voeren de andere leerlingen in de weken daaropvolgend deze testen uit.
Dit wordt allemaal vooraf, tijdens en achteraf aan de hand van data getest op validiteit. Tenslotte gaan de groepjes alle data analyseren en proberen ze conclusies te trekken. Hun bevindingen worden uiteindelijk goed onderbouwd gepresenteerd aan de docenten en klasgenoten!
Dit waren de opdrachten:
Opdracht MotionLab – de hoogte in met meten is weten
Metingen aan personen gelet op de maximale spronghoogte, gemeten met een driedimensionaal opto-elektronisch bewegingsanalysesysteem. Met dit systeem ben je in staat om met retroreflecterende markers (klevende reflectorbolletjes) de beweging van een persoon te volgen in de tijd, in dit geval meer specifiek de verticale sprong! De verticale sprongen ga je in kaart brengen met drie verschillende markers per proefpersoon.
Opdracht Submaximale fietstest
Metingen die indirect de maximale zuurstofopname (VO2-max) op basis van het getrapte vermogen (P in Watt) op een fietsergometer in relatie tot de gemeten hartfrequentie (HF in slagen per minuut) bepalen waarmee de conditie van iemand inzichtelijk wordt. Om vast te vaststellen hoe goed de conditie van iemand is, kan naar verschillende parameters gekeken worden. Fysieke kracht, mentale kracht, belasting, uithoudingsvermogen en maximale zuurstofopname zijn allemaal gangbare vormen van conditie. Ook lichaamslengte, geslacht én lichaamsmassa worden hierin meegenomen.
Opdracht Cognitieve beslistijd
De een is wat sneller dan de ander als het gaat om reactievermogen. En dan is het ook nog maar de vraag of iemand de juiste reactie heeft! Binnen dit onderzoek gaat het over een aantal verschillende reacties die ontstaan na het krijgen van een trigger; ben je op tijd of te laat? Heb je de juiste reactie of juist niet? Hoe snel verwerk je een prikkel en volgt er een reactie? Je gaat dit heel laagdrempelig in kaart brengen.